Göm menyn

Hälsouniversitetet - den medicinska fakulteten

Invald i Kungliga Vetenskapsakademin

Stefan Thor, professor i utvecklingsbiologi, har valts in i Kungliga Vetenskapsakademien.

Leukemicellens hemlighet

Hur kommer det sig att en del patienter med leukemi blir hjälpta av ett läkemedel, när andra inte blir det? Svaret finns på insidan av cellerna som kan utforskas tack vare ett nytt kraftfullt instrument.

biomedicin

Biomedicinska analytiker samverkar bra

Programmet för Biomedicinsk analytiker hamnar i topp vad gäller samverkan med arbetslivet i en undersökning om lärosätenas samarbeten med arbetsgivare.

Läs tidningen Forskning och utveckling

Tema Innovation - nytt nummer av tidningen Forskning och utveckling.
Tidningen produceras av Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet.


Autism som en naturlig variation

Autism uppfattas ofta som ett handikapp, men kan hos normalbegåvade personer ses som en naturlig variation. Det visar en avhandling vid Linköpings universitet om autism och etik.

jaarsma

Webbteve: Hjärtpatienter mår bättre av tv-spel

Tiny Jaarsma och Anna Strömberg forskar om egenvård vid kronisk hjärtsjukdom. De har tagit fram ett tv-spel patienter kan använda för att bli mer fysiskt aktiva. I en ny film berättar de och några av patienterna som blivit spelbitna om projektet.

Nytt koncept för cancerbehandling

Ett helt nytt sätt att behandla cancer har utvecklats av ett svenskt forskarlag under ledning av Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory. Konceptet presenteras nu i den topprankade tidskriften Nature.

cytof

Vad händer på insidan av en cancercell?

Hälsouniversitetet var först i Norden med att införskaffa CyTOF. Supermaskinen ska underlätta för forskare att se in i celler och förstå vad som händer i dem när vi blir sjuka.

Arbetslivserfarenhet fortsätter räknas

Det blir fortsatt möjligt att söka till logoped-, läkar- och sjuksköterskeprogrammen på LiU med arbetslivserfarenhet, minst två år från yrken inom medicin och vård.

batalden

Hedersdoktorer som vill se tätt samarbete med vården

Barnläkaren, professorn och pionjären Paul Batalden samt före detta universitetsdirektören vid LiU, Curt Karlsson, har utsetts till hedersdoktorer vid HU.

85-åringarna inte så skröpliga

Bilden av äldre och deras hälsa bör omprövas. En studie på 85-åringar i Linköping visar att de inte är så skröpliga som de ofta beskrivs. Majoriteten mår bra och klarar sig själva. Men en varningssignal är att allt fler äldre lider av fetma.

Kalendarium

 


För forskare
Forskningsutvärdering - RE14
 

Kontakt:

Hälsouniversitetet
581 83 Linköping

Telefon
Linköping: 010-103 00 00
eller 013-28 10 00
Norrköping: 011-363000


Kartor:

Djurförsök.info

 


Sidansvarig: therese.ekstrand@liu.se
Senast uppdaterad: 2014-04-16