Göm menyn

den medicinska fakulteten

Zlatan

Idrottsmedicinare om vägen till framgång

Rörliga datortomografbilder kan visa hur det ser ut inne i en led när den rör sig. När professor Anders Persson visade bilderna för deltagare på en konferens om idrottsmedicin var entusiasmen stor. Ett annat uppskattat ämne som togs upp var vilka faktorer som påverkar om en professionell fotbollsspelare riskerar att skada sig.

Pontus och Hanna Henriksson

Gifta paret disputerar samtidigt

Pontus och Hanna Henriksson disputerar med bara en dags mellanrum. Deras avhandlingar berör ämnet barnfetma.
– Det som händer tidigt i livet kan ha stor betydelse för hälsa och risk för fetma senare i livet, säger Hanna och Pontus Henriksson.

Elin Good

Elin Good är framtidens toppforskare inom kardiologi

Elin Good, doktorand i kardiologi, har vunnit utmärkelsen Young Investigator Award. Hennes forskningsrapport valdes ut som vinnare i kategorin Prevention och Epidemiologi.

Läkarstudent

Bästa läkarutbildningen i Linköping

Landets bästa läkarutbildning finns i Linköping. Det visar en undersökning från Sveriges läkarförbund som lyfter den som en närmast perfekt utbildning.

Tema Epigenetik - nytt nummer av Forskning & Utveckling

Epigenetik är ett nytt, hett forskningsområde där mycket har hänt på bara några år.


Unga möter sexköpare via nätet

För unga som mår dåligt är sannolikheten större att nätet blir en yta för sexuella kontakter och för en del leder bekantskapen till att de börjar sälja sex. Linda Jonssons har i sin avhandling studerat hur kontakt mellan ungdomar och sexköpare etableras.

LiU-logo

Hälsouniversitetet byter namn till Medicinska fakulteten

Den 20 maj lanseras LiU:s nya grafiska profil och logotyp, en del i arbetet med att förtydliga universitetets kommunikation. Som en del i detta byter nu Hälsouniversitetet namn till Medicinska fakulteten.

Sar Liin

Trimmade fettsyror - bot mot hjärtarytmi?

Varianter av fettsyror kan öppna en för hjärtat betydelsefull jonkanal och därmed minska risken för arytmi. I framtiden skulle fettsyrorna kunna utvecklas till läkemedel.

Cristobal

Hur påverkar nanopartiklar vår hälsa?

Nanopartiklar finns i kosmetika, elektronik och matförpackningar. Med sin minimala storlek kan de komma in i våra celler. Professor Susana Cristobal forskar på biologiska effekter av nya material.

Mattias Ekstedt Foto: Susanne B Karlsson

Mattias Ekstedt är årets pedagog

Mattias Ekstedt delar ständigt med sig av sin kunskap och sitt engagemang. Det tycker studenterna vid Medicinska fakulteten och därför har han utsetts till årets pedagog av studentkåren Consensus.

Ambulans

Ring ambulans omedelbart vid hjärtinfarkt

Hälften av alla hjärtinfarktpatienter misslyckas med att omedelbart ringa en ambulans för att få hjälp. Det fördröjer diagnosen och kan leda till ökad dödlighet i hjärtinfarkt, visar en ny studie från Linköpings universitet.

Hus 511

Titta in i nya huset på Campus US

Det nya huset på Lasarettsgatan börjar ta form utvändigt, med entré mot Lasarettsgatan och en skimrande glasfasad åt sydväst. Många är nyfikna på hur det ser ut på insidan - och nu kan ni få en förhandstitt och se ett bildspel inifrån nya huset.


Sidansvarig: susanne.b.karlsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2015-05-29