Storsatsning på molekylärmedicinskt centrum

Stefan Thor

Det nya forskningscentrumet - Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning vid Linköpings universitet - ingår i en nationell plan för att Sverige ska återta sin världsledande position inom medicinsk forskning.

Folke Sjöberg

Webbteve: Svensk brännskadevård i internationell toppklass

Se föreläsningen med Folke Sjöberg, överläkare och professor i brännskadevård, som berättar om erfarenheter från Linköpings Brännskadecentrum.

Åsa Kastbom

Öppen föreläsning 23 april: "Övergrepp mot barn"

Inbjudan till Årets föreläsning till Andreas Rousseaus minne. Åsa Kastbom håller en öppen föreläsning på temat "Övergrepp mot barn", den 23 april kl 13.15-16.00 i Berzeliussalen.

Traumatiska upplevelser kan ge barndiabetes

Skilsmässa, dödsfall, ett nytt syskon eller andra livskriser kan trefaldiga risken att barn utvecklar diabetes typ 1. För barn med anlag för diabetes kan det innebära 12 gånger så hög risk. Det visar en studie från Linköpings universitet.

LiU-studenter välbehållna i Kenya

Inga LiU-studenter är direkt berörda av den terrorattack som drabbade ett universitet i östra Kenya på torsdagsmorgonen.

Johanna

Ett övergrepp kommer sällan ensamt

Ett övergrepp följs ofta av fler. Johanna Simmons doktorsavhandling visar att många som uppger att de blivit slagna, våldtagna eller förföljda har också utsatts för andra former av våld och av mer än en förövare, och det gäller både kvinnor och män.

doktorshatt

Pionjärer inom medicinsk teknik blir hedersdoktorer

Roligt och överrumplande, så beskriver Torbjörn Kronander och Jan-Olof Brüer reaktionen när de fick veta att de ska bli medicine hedersdoktorer vid Linköpings universitet. De uppmärksammas för sina banbrytande insatser inom medicinsk bildteknik.

Linda Penn

Hedersdoktor som jobbar för att bota cancer

– Samarbetet med LiU har gett mig tillgång till unik kompetens och nya strategier för min forskning, berättar Linda Penn, cancerforskare vid University of Toronto. I maj utses hon till medicine hedersdoktor vid Linköpings universitet.

LARC blir Forum Östergötland

Forum Östergötland är ett samarbete mellan Linköpings universitet och Region Östergötland och är en stödenhet för klinisk forskning.

Samuel Edelbring

Ingen teknik utan pedagogik på Clinicum

Samuel Edelbring är ny akademisk föreståndare för Clinicum vid Hälsouniversitet. Det är en nyinrättad tjänst med uppdraget att utveckla den pedagogiska verksamheten.
- Vi ska anamma ny teknik, men göra det i en pedagogisk inramning för att inkassera vinsterna med tekniken, säger Samuel Edelbring.

Nationellt centrum för forskning om våld mot barn

Linköpings universitet blir värd för ett nationellt kunskapscentrum kring våld och andra övergrepp mot barn. Det föreslår Socialstyrelsen efter en internationell bedömning.

Reflektion temat för huvudhandledare

Huvudhandledarkonferens för Region Östergötlands huvudhandledare gick av stapeln på Konsert & Kongress den 3 mars. Tema var Reflektion – Lika villkor, som en förutsättning för lärande.

LiU-professor om medicinska myter

Många vanliga kirurgiska ingrepp, till exempel meniskoperationer, är både kostsamma och riskabla utan att göra någon som helst nytta. Det hävdar en grupp ortopediska ”mytjägare”.

Så motverkas benskörhet innan höften bryts

Var femte kvinna och var tionde man i Sverige kan räkna med att råka ut för höftfraktur på grund av benskörhet. Men en enkel handröntgen kan upptäcka problemet innan något benbrott inträffat.

Kjellgren

Programdialoger utvecklar utbildningarna

Programdialoger har nu genomförts med samtliga utbildningsprogram vid Hälsouniversitetet.
– Programdialogerna visar att vi har en gemensam pedagogisk profil som är känd och accepterad i hela organisationen, det är positivt, säger Karin Kjellgren, prodekan för utbildning vid Hälsouniversitetet.

Moderkakan skyddar fostret mot mammans immunförsvar

Den blivande mammans immunförsvar är ett dödligt hot mot fostret och måste därför försvagas under graviditeten. Helt nya forskningsrön visar nu att det är moderkakan som styr denna anpassning.

Forskning på odlade celler kan slå fel

Celler odlade i laboratoriet uppträder mycket annorlunda än celler i kroppen. Redan efter några dagar är förändringen så stor att den kan påverka tolkningen av en studie, visar forskning vid universiteten i Linköping och Edinburgh.

Samarbetsprojekt för hälsa och välstånd

"Agenda för hälsa och välstånd” är ett projekt där Hälsouniversitetet deltar tillsammans med 24 andra aktörer med målet att snabba på genomförandet av en nationell life science-strategi.

Puff – Var fjärde 65+ lider av kronisk smärta

Var fjärde 65+ lider av kronisk smärta

Var fjärde person över 65 år som deltog i en befolkningsstudie led av måttlig eller svår kronisk smärta. De konsumerade betydligt mer resurser för vård och omsorg, samtidigt som deras livskvalitet var kraftigt försämrad.

Studentdriven logopedmottagning nominerad till Götapriset

Den studentdrivna logopedmottagningen på universitetssjukhuset i Linköping har nominerats till Götapriset. GötaPriset delas ut av Kvalitetsmässan och går till Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter.

Senast uppdaterad: 2015-04-23