Forskare i framkant kan ses på webben

Under vårterminen har tre framstående professorer presenterat sin forskning för allmänheten i föreläsningsserien Forskning i framkant. Missade du föreläsningarna kan de ses på webben.

Först ut var Preben Bendtsen. Han berättade om vilken roll sms, e-post och appar kan ha vid behandling av viss livsstilsrelaterad ohälsa. Han följdes av Eva Nylander som berättade om hur hjärtat fungerar under fysisk ansträngning och Mikael Sigvardsson som talade under rubriken "Epigenetik, gener och DNA , vad har det med cancer att göra?". Missade du föreläsningarna? Se dem på Youtube:

Mikael Sigvardssons föreläsning filmades inte.

2014-07-21

Digital revolution inom patologin drivs från Linköping

I dag pågår en mindre revolution inom patologin. Nu ska fler vårdgivare i Sverige följa Linköpings exempel och byta från analog till digital granskning av vävnadsprover.

Fler äldre och allt piggare

Vården måste till viss del individanpassas. Det menar Jan Marcusson, professor i geriatrik och överläkare, som deltog i LiU:s seminarium i Almedalen.

Därför skyddar kaffe mot Parkinsons

En speciell genetisk variant upptäckt av forskare vid Linköpings universitet ger skydd mot Parkinsons sjukdom – särskilt för dem som dricker mycket kaffe.

brain

Fyra hjärnforskare får bidrag

Hjärnfonden delar ut 28 miljoner kronor till livsviktig hjärnforskning. Pengarna går till drygt 50 svenska hjärnforskningsprojekt, varav fyra vid Hälsouniversitetet, som får 500 000 kronor vardera.

Studenter deltog i världskonferens i arbetsterapi

När den 16:e världskonferensen i arbetsterapi gick av stapeln i Yokohama, Japan, fanns forskare, lärare och två studenter på plats för att representera Hälsouniversitetet.

barnallergi

Spädbarnseksem leder ofta till astma

Eksem hos spädbarn är en stark varningsklocka för fortsatta allergiska besvär längre upp i åldrarna. I en nypublicerad studie från Linköpings universitet hade nästan var tredje barn med eksem utvecklat astma vid tio års ålder.

Pigga gamlingar - trött åldringsvård

Flera forskare från Hälsouniversitetet deltar i Almedalsveckan 29 juni-6 juli. En av dem är Jan Marcusson som deltar i ett seminarium kring äldrevård.

Att motverka kränkningar i vården

Med hjälp av ett dramapedagogiskt rollspel kan vårdpersonal bli bättre på att ingripa när de ser att en patient kränks.

Experter har granskat Hälsouniversitetets forskning

Hälsouniversitetet satsar på rätt forskningsområden och inom vissa av dem finns världsledande forskare. Samtidigt finns utrymme för att satsa mer på unga forskare. Det säger en stor granskning av forskningen vid medicinska fakulteten och universitetssjukhuset.

Fortsatt färre doktorander

Antalet nya doktorander har varierat kraftigt under åren. De senaste tre åren har trenden gått mot allt färre nyantagna, detta gäller även doktorander vid LiU.

Fördjupat samarbete mellan Linköpings och Umeå universitet

Universitetsledningarna vid Linköpings och Umeå universitet ska stärka och utveckla sin strategiska samverkan. Bland annat ska man utbyta erfarenheter kring decentraliserad läkarutbildning.

Uppskattad lärare fick pris av läkarstudenter

En förebild för både läkare och ledare. Så beskrivs Oliver Gimm, professor i kirurgi och lärare på läkarprogrammet, av studenterna. Nu har han tagit emot Kandidat kork-priset.

ludvigsson

Johnny Ludvigsson rankad som en av världens främsta diabetesforskare

På en tio-i-topp-lista över världens främsta forskare inom diabetes typ 1 återfinns Hälsouniversitetets Johnny Ludvigsson.

Fysioterapeuter och arbetsterapeuter på utbyte i Kenya

En delegation från Hälsouniversitetet har besökt Moi University för att utbyta erfarenheter kring de båda universitetens utbildningar.

Ortoped sticker ut hakan

Läkemedel mot benskörhet, osteoporos, gör ofta ingen nytta. Meniskoperationer är meningslösa. Teppo Järvinen, forskare i ortopedi vid Helsingfors universitet, är van att sticka ut hakan. Tisdag 17 juni ger han en öppen föreläsning vid Hälsouniversitetet.

Global aktion mot antibiotikakrisen

Finns det en lösning på det globala hotet från antibiotikaresistenta bakterier? Den frågan diskuteras just nu på ett slutet toppmöte i Uppsala. Samtidigt rapporterar Folkhälsomyndigheten om en ökad spridning av resistenta bakterier på svenska sjukhus.

Tuffare mot cancertumören, snällare mot patienten

Med magnetkameran som verktyg ska projektet Skonsam strålbehandling förverkliga visionen om en individanpassad cancerbehandling som ger bättre bot och mindre biverkningar. LiU-professorn Peter Lundberg deltar i projektet.

osman

Blodplättar desinficeras till döds

Om blodet blir för tunt kan en transfusion med blodplättar vara nödvändig, men först måste eventuella smittämnen oskadliggöras. De substanser som används förstör dessvärre också själva blodplättarna, visar forskning vid LiU och flera europeiska och kanadensiska universitet.

Hälsouniversitetet får hedersomnämnande i Nepal

Kathmandu Medical College har tilldelat Hälsouniversitetet ett hedersomnämnande för att man bidragit såväl akademiskt som till att studenter och anställda utvecklats.

Sidansvarig: therese.ekstrand@liu.se
Senast uppdaterad: 2014-07-03