Göm menyn

den medicinska fakulteten

LiU-logo

Hälsouniversitetet byter namn till Medicinska fakulteten

Den 20 maj lanseras LiU:s nya grafiska profil och logotyp, en del i arbetet med att förtydliga universitetets kommunikation. Som en del i detta byter nu Hälsouniversitetet namn till Medicinska fakulteten.

Sar Liin

Trimmade fettsyror - bot mot hjärtarytmi?

Varianter av fettsyror kan öppna en för hjärtat betydelsefull jonkanal och därmed minska risken för arytmi. I framtiden skulle fettsyrorna kunna utvecklas till läkemedel.

Cristobal

Hur påverkar nanopartiklar vår hälsa?

Nanopartiklar finns i kosmetika, elektronik och matförpackningar. Med sin minimala storlek kan de komma in i våra celler. Professor Susana Cristobal forskar på biologiska effekter av nya material.

Mattias Ekstedt Foto: Susanne B Karlsson

Mattias Ekstedt är årets pedagog

Mattias Ekstedt delar ständigt med sig av sin kunskap och sitt engagemang. Det tycker studenterna vid Medicinska fakulteten och därför har han utsetts till årets pedagog av studentkåren Consensus.

Tema Epigenetik - nytt nummer av Forskning & Utveckling

Epigenetik är ett nytt, hett forskningsområde där mycket har hänt på bara några år.


Ambulans

Ring ambulans omedelbart vid hjärtinfarkt

Hälften av alla hjärtinfarktpatienter misslyckas med att omedelbart ringa en ambulans för att få hjälp. Det fördröjer diagnosen och kan leda till ökad dödlighet i hjärtinfarkt, visar en ny studie från Linköpings universitet.

Provrör Foto: Stockxpert

Kritiskt läge för medicinsk forskning – förslag för att vända utvecklingen

Sverige tappar rejält inom life science. Vi måste agera snabbt och beslutsamt, medan vi fortfarande har chansen, skriver ett antal debattörer, däribland dekanus Johan D Söderholm.

Nytt regionalt ALF-avtal tydliggör samverkan

Det nya nationella ALF-avtalet har nu kompletterats med regionala ALF-avtal (RALF-avtalet) mellan de sju universiteten med medicinsk fakultet och respektive region/landsting. Det tydliggör hur universitetet ska samverka med sjukvårdens olika delar inom klinisk forskning och utbildning.

Anna Strömberg

6 miljoner till forskning om hjärtsvikt

Hjärtsvikt orsakar nära fem miljoner sjukhusinläggningar om året i Europa. Nordforsk ger nu ett projekt med målet att minska framtida vårdbehov och dödligheten i hjärtsvikt 6,3 miljoner kronor. Studien leds av professor Anna Strömberg.

Kronander och Brüer

Hur får vi samarbetet mellan industri, sjukvård och forskning att fungera till nytta för alla?

Jan-Olof Brüer och Torbjörn Kronander, som kommer att utses till hedersdoktorer, föreläser den 22 maj om sina erfarenheter av samarbete mellan industri, universitet och sjukvård.

Linda Penn

Tackling Cancer with Novel Strategies and Collaborative Teams

Den 22 maj klockan 10 föreläser den framgångsrika cancerforskaren Linda Penn med anledning av att hon utses till hedersdoktor.

Hus 511

Titta in i nya huset på Campus US

Det nya huset på Lasarettsgatan börjar ta form utvändigt, med entré mot Lasarettsgatan och en skimrande glasfasad åt sydväst. Många är nyfikna på hur det ser ut på insidan - och nu kan ni få en förhandstitt och se ett bildspel inifrån nya huset.

Kalendarium

Student till docent

 


Kontakt:

Medicinska fakulteten
581 83 Linköping

Telefon
Linköping: 013-28 10 00
eller 010-103 00 00
Norrköping: 011-36 30 00


Kartor:


Våra föreläsningsserier:


våra filmer:

 

Djurförsök.info

 


Sidansvarig: susanne.b.karlsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2015-05-22